Hillefisters
Image default
Kinderen

Waarom zijn de eerste schoentjes van je baby zo belangrijk?

Als ouder krijg je en koop je veel nieuwe spulletjes voor je baby. Denk hierbij aan leuk speelgoed en leuke kleding, maar ook de eerste schoentjes zijn een zeer bijzonder aankoop. Het is namelijk zo dat je de eerste schoentjes van je baby kan zien als een bijzonder mijlpaal. Het betekent namelijk dat je baby een ontwikkeling heeft ondergaan en versteviging nodig heeft aan de zeer kwetsbare voetjes. De eerste babyschoentjes zorgen ervoor dat je kind zich voort kan bewegen met genoeg bescherming en comfort. Dit kan belangrijk zijn voor de ontwikkeling van je baby. Er zijn een aantal redenen waarom deze schoentjes zo belangrijk zijn. Deze redenen worden verder besproken, en er wordt toegelicht waar je als ouder op moet letten bij het kopen van de eerste schoentjes.

Kwetsbare voetjes

De voetjes van een baby zijn zeer kwetsbaar en vanaf het begin vol in ontwikkeling. De babyvoetjes bestaan namelijk voor groot deel uit kraakbeen. Dit kraakbeen verandert in het eerste levensjaar langzaam in bot. Het kraakbeen zorgt ervoor dat de voetjes zeer buigzaam en zacht zijn en dat kan ervoor zorgen dat ze makkelijk zijn te vervormen. Je moet als ouder deze kwetsbare voetjes beschermen. Dit doe je in eerste instantie door je kind sokjes te laten aantrekken en op een gegeven moment zijn babyslofjes ideaal voor je kind. Na een loop van tijd zal je kind leren lopen en dan is het goed om babyschoentjes aan te schaffen om de kwetsbare voetjes te beschermen.

Voorkomen van gezondheidsproblemen voor later

De stand van de voeten heeft een grote invloed op het hele lichaam. Als je niet goed loopt of staat kunnen er andere gezondheidsklachten voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat iemand last van de rug of knieën krijgt. Het is belangrijk dat een kind op jonge leeftijd niet belemmert wordt in het lopen. Als je bijvoorbeeld te grote schoenen koopt of schoenen zonder goede bescherming, dan zal je kind mogelijk anders gaan lopen om pijn of iets anders te voorkomen en daar kan je kind op latere leeftijd last van krijgen.

Waar moet je op letten?

Er zijn een aantal punten waar je als ouder op moet letten bij het kopen van nieuw schoeisel voor je baby. De kwaliteit van de schoen is ten eerste belangrijk. Dit betekent dat je naar het materiaal moet kijken en naar de stevigheid van de hiel en de flexibiliteit van de zool. Een schoen moet stevig en flexibel zijn voor gebruik. Koop geen tweedehands schoenen! Deze zijn in vele gevallen versleten en bieden minder stevigheid. Je kan het beste kiezen voor schoenen van leer als je voor een ademende schoen kiest. De maat is ook een belangrijke factor. Een kind kan niet goed bewegen in te kleine of te grote schoenen. De voetjes van een baby groeien snel en dat is ook de reden dat veel ouders er voor kiezen om maten groter te pakken. Op zich is iets op de groei kopen geen probleem, maar aangeraden wordt om niet een te groot verschil te kopen. Meet dus eerst de voetjes van je kind op, kijk in de maattabel wat de maat is voor je kind en koop dan een halve maat groter. Dan weet je dat de schoenen goed zijn.