Hillefisters
Image default
Woning en Tuin

De 5 belangrijkste trends voor badkamers in 2022

Natuurlijke materialen voor de badkamer

Badkamers zijn tegenwoordig slimmer ingericht dan ooit, goed verlicht en helemaal gericht op ontspanning. Wat de uitstraling betreft overheerst de natuurlijke of de dramatische look.

Een natuurlijke uitstraling is nog steeds de trend in badkamers. Dit uit zich aan de ene kant door de organische vormen van de badkamermeubels, die met hun rondingen eerder geïnspireerd lijken te zijn op de natuur dan op een ontwerp dat met de liniaal is getekend. Aan de andere kant zijn natuurlijke materialen erg in trek. Voor de vloer en de wanden hebben tegels van natuursteen, marmer of keramiek de wind in de zeilen. Voor de vloer en de badkamermeubels kan ook gebruik worden gemaakt van hout. Oplossingen die alleen aan de buitenkant een natuurlijke uitstraling hebben, worden ook zeer gewaardeerd. Imitatiesteen en -hout is tegenwoordig zo geraffineerd dat het bijna niet mogelijk is om authentiek te onderscheiden van imitatie.

Een douche met een hoge wellnessfactor

Tegenwoordig zijn ruime gelijkvloerse douches de norm. Niemand wil meer opgesloten zitten in een krappe cabine. Bovendien kan een XL-formaat douche tot op hoge leeftijd worden gebruikt. Deze Italiaanse douches zijn niet alleen erg esthetisch maar bieden ook het voordeel van meer mogelijkheden als het gaat om comfort. Zou een handgreep wel welkom zijn? Of misschien liever een stoel om nog beter gebruik te maken van het moment? De douche zelf wordt een echte wellnesservaring: verschillende soorten stralen, aroma’s en verlichting zorgen voor een ontspanningsmoment na een lange dag. De wellnessfactor beperkt zich evenwel niet tot de douche. Als de omstandigheden het toelaten, is het ook mogelijk om een stoomdouche of een sauna te installeren. Beide zijn beschikbaar, zelfs voor kleine ruimten en voor buiten. De wc-douches, die voorzien in een waterstraal met droogfunctie, bieden eveneens maximaal comfort en maken toiletpapier overbodig.

Meer licht voor alle sfeertypen

Laat er licht zijn: zo vatten we de huidige trend voor particuliere badkamers samen. De wens om te zorgen voor een wat warmere verlichting in badkamers heeft geleid tot nieuwe verlichtingsconcepten. Deze zijn ver verwijderd van de felle badkamerverlichting en neigen meer naar harmonieuze verlichting, dat zowel zorgt voor sfeerverlichting als voor verlichting waarbij je goed ziet wat je doet. In de badkamerkastjes en spiegels is de norm nu verlichting die afstelbaar is in intensiteit en kleursterkte, waarbij de kleuren ook deels te selecteren zijn. Overigens vind je ook verlichting onder de wellnessdouche, in het bad, in de badkamermeubels, voor de verlichting van de lades of planken en als nachtlampje in de wc-douches. Kranen zijn eveneens voorzien van LED-aanduidingen of -lampjes, die met cijfers of kleuren de temperatuur van de waterstraal aangeven.

De badkamer wordt een slimme badkamer

Na het huis en de keuken wordt nu ook de badkamer steeds slimmer. Er bestaan configureerbare scenario’s voor douchesystemen en voor wc-douches, zodat deze kunnen worden afgestemd op de behoeften van de verschillende gebruikers. De ene persoon wil een sterkere straal, de andere drogen op hogere temperatuur, een derde wil geen verwarmde wc-bril – geen probleem, de wc’s kunnen eenvoudig geconfigureerd worden via een applicatie. Door middel van sensoren detecteren ze naderende personen en het deksel gaat op magische wijze open. Slimme techniek omvat ook contactloze kranen. Deze kranen worden beschouwd als zeer hygiënisch, want hierdoor wordt de overdracht van bacteriën en virussen bemoeilijkt.

Zwart en mat blijven de trend

Zwart is nog steeds de trendkleur in badkamers. Badkuipen, douchevloeren, badkamermeubels, wastafels, kranen en wc’s worden meer dan ooit besteld in de kleur zwart. Het is overigens wel belangrijk, vooral in ruimten met weinig daglicht, dat de inrichting niet te donker is. In dat geval kan men zwart combineren met een andere kleur of gebruikt men zwart alleen voor een paar elementen. De meest gewaardeerde combinaties zijn zwart met wit en zwart met metallic tinten, vooral voor de kranen. Matte en zwarte afwerkingen zijn ook erg in trek. Toch is er wel een kanttekening te plaatsen: matzwart heeft een edele uitstraling, maar het past alleen bij mensen die er geen probleem in zien om vaak schoon te moeten maken. Zeep- en tandpastaresten, stof en kalkaanslag zijn altijd goed te zien op dit soort oppervlakken.