Hillefisters
Image default
Society / Holidays

De eigenschappen van dekkende en transparante beits

Hout wordt vaak blootgesteld aan uiteenlopende weersomstandigheden; een situatie die kan leiden tot een afname van de kwaliteit van het materiaal. In ons kikkerlandje, waarin er jaarlijks gesproken kan worden over ruim 4 seizoenen, heeft het hout te handelen met zon, sneeuw, neerslag en wind is één maand.

Als het hout erg nat is, zal de kans op schimmel of een rotting toenemen. Deze gevolgen zullen zorgen voor een verlies van kracht en veel schade aan het materiaal. Gelukkig zijn er veel oplossingen om het hout te voorzien van extra bescherming, waaronder beits. Beits kan gedefinieerd worden als een variant van de verf die in het hout trekt, waardoor het hout zowel aan de binnen- als buitenkant beschermd zal zijn voor weersomstandigheden.

Beits

Beits heeft een paar opvallende eigenschappen. Zo zorgt beitsen vochtregulerend, waardoor het hout niet in een natte staat zal verkeren. Ook brengt het beits het hout pigmenten, wat zal bijdragen aan extra bescherming voor de zon en straling. Beits is verkrijgbaar in verschillende soorten; transparant en dekkend.

Transparante beits

De kleurloze beits, ook wel transparante beits genoemd, zijn te verkrijgen in verschillende kleuren. Bij transparante beits geldt: hoe donkerder de kleur, hoe meer bescherming en pigment. Een kwalitatief goede beits zal een vochtregulerende werking hebben, waardoor schimmel en rot voorkomen wordt.

Dekkende beits

Naast transparante beits kan er ook gesproken worden over dekkende beitsen. Dit soort beits is een gekleurde laag dat overeenkomt met een verflaag; de beits blijft als een verflaag op het hout liggen. Echter zal de dekkende beits meer bescherming bieden ten opzichte van de transparante beits. Al is het bij sommige dekkende beitsen essentieel het hout eerst te voorzien van een grondverf of andere onderlaag, voordat de beits aangebracht zal worden.

http://moosefarg.nl