Hillefisters
Image default
Society / Holidays

Maatregelen om warmteverlies via ramen tegen te gaan

Nederland heeft een doel gesteld om de huidige klimaatverandering tegen te gaan. Zo streeft Nederland in het jaar 2050 villedig energieneutraal te zijn gezien de woningvoorraad. Dit zal betekenen dat ruim 7 miljoen woningen binnen circa 30 jaar energiezuiniger moeten zijn.

Als bewoner is het niet gemakkelijk te achterhalen welke manieren juist zijn om de woning energiezuinig te verkrijgen. Als de bewoners zich zullen richten op de Trias Energetica, zal duidelijk worden dat de beperking van warmteverlies een belangrijke stap zal zijn in dit proces. Hierbij staat de gedachte ‘welke warmte niet verloren zal gaan, hoeft ook niet geproduceerd te worden’ centraal.

Hoog isolerende kozijnen

Kozijnen worden vaak onderschat in relatie met de isolatie. Echter omvat dit onderdeel een aandeel van ruim 20% van het warmteverlies van een woning. Bij nieuwe kozijnen kopen speelt de U-waarde van de kozijnen een belangrijke rol; hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. De isolatie is op veel manieren te verbeteren bij kozijnen, zo kan dubbel glas vervangen worden in triple glas, dat zal zorgen voor een besparing van ruim 14% van het totale gasverbruik.

Koudeval

Ook is het essentieel koudeval te voorkomen. Deze situatie vindt plaats wanneer de warme licht in contact komt met een koud oppervlak, zoals een raam dat onvoldoende geïsoleerd is. De warme lucht zal, door het oppervlak, afkoelen en zorgen voor een koudere omgeving. Om dit discomfort tegen te gaan, zullen bewoners de verwarming hoger zetten; een manier dat weinig zal veranderen aan de situatie.

Condens

Onvoldoende geïsoleerde ramen kunnen in de wintermaanden ook voor kou zorgen. Warme lucht zal condenseren aan de binnenzijde, dat kan leiden tot vervelende gevolgen. Wanneer er sprake is van condens zal dit betekenen dat de kozijnen of deuren onvoldoende geïsoleerd zijn en mogelijk om vervanging vragen.

http://directeenkozijn.nl