Hillefisters
Image default
Kinderen

Hoe oud is te oud om een baby op een fiets te zetten?

Ben jij ook zo gek op fietsen met je kleintje voor- of achterop de fiets? Je kindje mag mee op de fiets als hij of zij zelfstandig kan zitten. Doorgaans kan je baby dit rond de 6 maanden. Maar is er ook een maximale leeftijd? Hoe oud is te oud om een baby op een fiets te zetten? Lees verder om meer te weten te komen. 

Verschillende soorten kinderzitjes

De meeste ouders beginnen met een zitje voorop de fiets. Je kind kan hierin tot een jaar of drie of een gewicht van 15 kilo. Een fietszitje achterop is geschikt tot een gewicht van 22 kilo. Gemiddeld genomen kan je kind tot vijf jaar achterop zitten. Fiets bij voorkeur op een fiets waarvan het zadel niet te hoog staat. Het is veiliger als je met je voeten bij de grond kunt. Elektrische fietsen zijn erg populair, omdat je dankzij de trapondersteuning jezelf minder in het zweet werkt. Zorg altijd voor goede remmen op je fiets en een stevig standaard. 

Fietsstoeltje is verplicht

Het is verplicht om een veilige zitplaats op je fiets te hebben voor een kind tot acht jaar. Dit wil zeggen dat je verantwoordelijk bent voor een plek met voldoende steun voor zijn rug, handen en voeten. 

Fietsstoeltje elektrische fiets

Veel moederfietsen en bakfietsen zijn verkrijgbaar als elektrische fietsen. Zeker als je vaak langere afstanden fietst of meerdere kinderen hebt, biedt dit veel meerwaarde. Als je kindje nog een kinderzitje nodig heeft, moet je er op letten dat deze op een e-bike past. Doorgaans zit de accu van je e-bike verstopt in de bagagedrager. Hierdoor kan niet elk achterzitje gemonteerd worden op de elektrische fiets. 

Kinderzadel voor elektrische fietsen

Een goed alternatief voor het fietsstoeltje, is het kinderzadel. Dit zadel monteer je op de stang van een herenfiets. Er zijn ook speciale zadeltjes voor een damesfiets. Deze zadeltjes zijn ook een goede oplossing als je kind niet meer in het stoeltje wilt. Vanaf drie à vier jaar tot een jaar of zes kan je kind zo veilig mee op de fiets. Monteer het zadeltje zo dat je genoeg ruimte hebt voor jezelf en het kind. 

Hoe oud leren fietsen?

Gemiddeld kan jouw kind veilig alleen fietsen als hij of zij vijf jaar is. Sommige kinderen zijn hier wat sneller aan toe, terwijl anderen er wat langer over doen. Niet alleen de motorische vaardigheden spelen een rol, maar ook het karakter van je kind. Je zoontje of dochtertje moet dit zelf willen en durven. Hoe lang het duurt voordat je kind kan fietsen, verschilt ook per persoon. Waar het ene kind een paar weken moet oefenen, heeft de ander het na een paar keer al onder de knie. Als ouder ondersteun je jouw kind en zorg je voor een fiets in de juiste maat. Je moet een fiets dus niet op de groei kopen.