Hillefisters
Image default
Banen en opleidingen

Hoe u leugens en overdrijving kunt herkennen in uw cv

recruitment consultants

Het cv is nog steeds een van de belangrijkste instrumenten om de ervaring en vaardigheden van een kandidaat te beoordelen. Maar helaas is niemand immuun voor leugens of, in ieder geval, een lichte overdrijving.

Amber Eastman, oprichter van rekruteringsbedrijf Eastman Group, zegt dat overdrijving en regelrechte leugens veel vaker voorkomen op cv’s dan velen zich realiseren. U kunt niet zonder informatie over een cv te controleren met behulp van uw eigen onderzoek, gesprekken met voormalige werkgevers en collega’s, en kandidaten te vragen hun ervaring en vaardigheden in detail te delen.

Amber is er zeker van dat een recruiter altijd een beetje sceptisch moet zijn, en de volgende 5 waarschuwingssignalen in een cv zouden zijn aandacht moeten trekken:

  • Werkervaring past niet bij de functie
  • Werkervaring verschilt van gegevens uit oude cv’s
  • Vermijd specifieke start- en einddatums
  • Onduidelijke prestaties op het werk
  • Gebrek aan bijzonderheden
  • En nu meer in detail over elk.

# Werkervaring past niet bij de functie

Hoge leidinggevende posities met weinig anciënniteit staan ​​voortdurend op de agenda. Als een kandidaat een paar jaar geleden is afgestudeerd aan de universiteit of überhaupt voor een bedrijf heeft gewerkt, maar beweert een leidinggevende functie te hebben bekleed, zou dat alarmerend moeten zijn. Hierbij mag je zeker de verificatie en grondige ondervraging van de kandidaat tijdens het interview of screening niet vergeten.

Afdelingshoofden en CEO’s met minder dan drie jaar ervaring staan ​​als eerste in de rij om de informatie op het cv grondig te controleren.

Doe voordat u contact opneemt met een kandidaat uw eigen onderzoek naar de persoon en het bedrijf waarvoor ze hebben gewerkt.

In sommige branches werkt het beoordelen van informatie via scheidsrechters mogelijk niet omdat iedereen elkaar kent en niet meer informatie wil geven dan de kandidaat op het cv heeft aangegeven. In dit geval zullen alleen onze eigen bronnen uit de industrie helpen.

# Werkervaring is anders dan gegevens uit een oud cv of profiel op LInkedIn

Misschien wel de meest voor de hand liggende eigenaardigheid die aanvullende verificatie vereist.

Bijna altijd stelt een aanvullende zoekopdracht naar informatie over een kandidaat u in staat om verschillende oude versies van cv’s, profielen op andere werksites of zelfs in uw persoonlijke database te vinden.

Controleer of de datums van het werk, de functietitel en het bedrijf verschillen in verschillende cv-varianten. Als er een discrepantie is, vraag dan de kandidaat en vroegere werkgevers om details. U dient een duidelijke en waarheidsgetrouwe uitleg te krijgen van de redenen voor dergelijke discrepanties.

Controleer of de datums van het werk, de functietitel en het bedrijf verschillen in verschillende cv-varianten. Als er een discrepantie is, vraag dan de kandidaat en vroegere werkgevers om details. U dient een duidelijke en waarheidsgetrouwe uitleg te krijgen van de redenen voor dergelijke discrepanties.

# Vermijd specifieke start- en einddatums

De kandidaat kan aangeven dat hij van 2018 tot 2019 in het bedrijf heeft gewerkt, en dit kan 2 jaar werkervaring zijn, en slechts één maand als de persoon in december 2018 een baan in het bedrijf kreeg en begin 2019 stopte.

Raadpleeg de kandidaat voor de exacte data. In de regel wordt het achterhouden van informatie ingegeven door een onaangename waarheid en niet door onoplettendheid.

# Onduidelijke prestaties op het werk

Onbegrijpelijke en vage gegevens over prestaties zijn meestal te vinden in het cv van sollicitanten voor vacatures in de verkoop.

Een kandidaat kan bijvoorbeeld opscheppen over een omzetstijging van 200% in een eerdere functie zonder enige begeleiding te geven over wat de daadwerkelijke omzet was en of die KPI voldeed. Toch is de omzetstijging van $ 50 naar $ 200 en van $ 2 miljoen naar $ 6 miljoen een aanzienlijk verschil.

Gelukkig is het vrij eenvoudig om deze informatie te verduidelijken, een paar vragen rechtstreeks aan de kandidaat zijn voldoende.

# Gebrek aan details

Samenvattingen zijn natuurlijk ook verdacht, waarin je alleen algemene woorden kunt vinden zonder specifieke details.

Vaak is dit te zien in de paragraaf over verantwoordelijkheden of opleiding. Er kunnen bijvoorbeeld tientallen cursussen worden vermeld, maar het is niet duidelijk of de kandidaat deze uiteindelijk heeft voltooid en de certificering heeft behaald of niet.

En ook hier loont het de moeite om nogmaals te checken, het was een poging om te pronken of simpelweg besloot de kandidaat niet teveel moeite te doen met het schrijven van een cv of heeft hier niet veel ervaring mee.

Veeg dergelijke kandidaten niet meteen weg. Geef de persoon een kans, probeer telefonisch meer details te achterhalen of vraag hem om meer details aan zijn cv toe te voegen. In ieder geval help je de kandidaat aan een baan.

Over het algemeen zal hetzelfde citaat “Iedereen liegt” nooit ophouden relevant te zijn. En dat geldt overigens niet alleen voor de cv van kandidaten, maar ook voor de vacatures van bedrijven.

Daarom zal het matchen van kandidaten en bedrijven, volledig geautomatiseerd met behulp van artificiële intelligentie, lange tijd geen echt werkinstrument worden.

work agencies

https://www.globalrecruitment.info/