Hillefisters
Society / Holidays

Genieten in Nationaal park Torres del Paine

Een hoogtepunt voor veel reizigers tijdens een rondreis Chili is een bezoek aan het Torres del Paine National Park. Het park is gelegen in Chileens Patagonië, op zo’n 150 kilometer van Puerto Natales, 390 kilometer van Punta Arenas en 250 kilometer van El Calafate (Argentinië). Torres del Paine is in 1959 uitgeroepen tot nationaal park en in 1978 door de UNESCO uitgeroepen tot biosfeer reservaat.

De totale oppervlakte van het park beslaat 242.000 hectare en het is met de auto toegankelijk. Torres del Paine is zeer geschikt voor outdoor activiteiten zoals bergbeklimmen, trekkings, paardrijden, vliegvissen en kajakken. Er is meer dan 250 kilometer aan wandelpaden in het park. De Conaf (Corporación Nacional Forestal) heeft een paar hele mooie trails. Alle routes zijn goed begaanbaar en u hoeft niet over een topconditie te beschikken om er een te kunnen lopen. Voor meer informatie hierover kunt u kijken op de website van Conaf.

De W-trekking is een van Zuid-Amerika’s bekendste meerdaagse tochten en door onder andere Lonely Planet uitgeroepen tot een van de mooiste ter wereld. De tocht voert u van Hosteria las Torres aan de basis van de gelijknamige granieten torens, naar het koude en wilde Lago Grey met de Glaciar Grey. Deze trekking duurt 4 dagen en u overnacht in hutten (refugio’s) waar de voorzieningen eenvoudig zijn, maar de sfeer altijd goed is. Deze hutten dient u van tevoren te boeken, ze zijn in het hoogseizoen (nov-feb) altijd volgeboekt. Indien u geen meerdaagse trekking wilt maken, maar wel graag een deel van de route wilt lopen, kunt u kiezen voor de route naar Las Torres (ca. 4 uur enkele reis vanuit Hosteria las Torres) of de route naar Refugio Los Cuernos (ca. 3 uur enkele reis vanuit Hosteria las Torres). Andere delen van de tocht zijn ook te lopen maar hiervoor is vervoer per boot noodzakelijk. Informeer bij uw overnachtingsadres naar de mogelijkheden.

Praktische zaken
In Torres del Paine zijn, met uitzondering van een kleine shop bij Hosteria las Torres, geen winkels aanwezig. U doet er verstandig aan om eten en drinken dat u verwacht nodig te hebben, mee te nemen uit Punta Arenas of El Calafate. De prijzen voor lunch en diner in de hotels zijn over het algemeen aan de hoge kant, daar alles van relatief ver moet komen.  Bezienswaardigheden Het park dankt haar naam aan de Torres del Paine, de granieten Torens van Paine, drie bergen die respectievelijk 2.900, 2.580 en 2.600 meter oprijzen uit de Patagonische steppe. De Torres zijn onderdeel van de bergketen Cordillera del Paine, het middelpunt van het park. Niet alleen de Torres zijn de blikvangers van dit natuurpark maar ook de naastgelegen Cuernos del Paine, de Horens van Paine, met hun zwarte toppen, die eveneens deel uitmaken van dezelfde bergketen.

Grote en kleine blauwe, groene en turkooizen meren, snelstromende beken en rivieren, klaterende watervallen, helblauwe gletsjers en een overvloedige fauna zijn naast de bergen de topattracties van dit park. Deze meren en lagunes zijn ontstaan door het smelten van de gletsjers waar ze deel van uit maken, die op hun beurt weer een onderdeel zijn van de zuidelijke ijsvlakte. De bekendste meren zijn Lago Grey, waarin ijsschotsen drijven die afgebrokkeld zijn van de gelijknamige gletsjer, Lago Sarmiento, Lago Nordenskjold en Lago Pehoe.

Lago Grey is een prima bestemming om de dag door te brengen. Maak een wandeling door de bossen richting de gletsjer, geniet van de verscheidenheid aan plantengroei en de indrukwekkende uitzichten over het meer en de enorme Grey gletsjer. Neem de boot voor een heerlijke tocht over het meer tot dicht bij de Grey gletsjer, waar u misschien het geluk heeft om kolossale blauwe ijsbergen van de gletsjer te zien afbreken die met donderend geweld het water van het meer doen opspatten. Het ligt aan de wind en de windrichting waar al die ijsbergen heen drijven voor ze uiteindelijk wegsmelten, maar de kans bestaat dat er een aantal op het strand bij Hosteria Lago Grey zijn aangespoeld. De vormen en kleuren met hierop de ochtend- of avondzon maken het een schitterend schouwspel.

Door dezelfde zuidelijke ijsvlakte zijn ook verscheidene rivieren ontstaan, te weten de Rio Pingo, Rio Paine, Rio Serrano en Rio Grey. De Rio Paine, die ontspringt in Lago Dickson in het noordelijkste puntje van Torres del Paine en eindigt in het zuiden in het Lago Toro, stort op zijn weg naar beneden en vormt drie spectaculaire watervallen: Paine, Salto Grande en Salto Chico.

https://www.askja.nl/bestemming/chili-reizen/1434/home