Hillefisters
Society / Holidays

Ontdek het prachtige Noord-Noorwegen

Ruige berggebieden, uitgestrekte hoogvlakten en spectaculair uitzichten: nergens in Europa krijg je zo’n onbegrensd gevoel van vrijheid als in Noorwegen. Reis naar de machtige fjorden, de poolcirkel of nog veel verder voor een bijzondere natuurvakantie. Noorwegen is een uitgestrekt land met een variatie aan betoverend mooie landschappen. In Noord-Noorwegen domineren kleine vissersdorpjes, eilandjes en smalle fjorden, bergen en eindeloze toendra’s het landschap. Door Noorwegen reizen zet al je zintuigen op scherp!

Tromsø
Ook wel het ‘Parijs van het Noorden’ genoemd doordat het een levendige stad is met een groot aanbod aan cafés en restaurants. Tromsø is gebouwd op een eiland in de Tromsøysundet en is met bruggen en tunnels verbonden met het vasteland. Tromsø heeft veel te bieden waaronder een aantal prachtige musea. De moderne Ishavskatedralen (Arctische Kathedraal), welke in 1965 is gebouwd, ligt aan de overkant van het fjord. De kathedraal heeft een prachtig interieur vanwege de mooie lichtinval door het vele glas wat gebruikt is en het grote glas-in-loodraam achter het altaar. Op circa 15 minuten lopen van de kerk ligt het beginpunt van de kabelbaan ‘Tromsø fjellheisen’ waar je een ritje kunt maken naar de 420 meter hoge berg Storsteinen. Hier vandaan heb je een prachtig panoramisch uitzicht over de stad.

De Vesterålen
Na een bezoek aan Tromso is het aan te raden verder reizen richting de Vesterålen. Een prachtige eilandegroep iets ten noorden van de Lofoten. Aan de westkant van het eiland Andøya loopt een nationaal toeristische route. De natuur kenmerkt zich hier door prachtige witte zandstranden aan de oceaan en hoge bergpiekken. Langs de route liggen diverse interessante bezienswaardigheden.

Vanuit de plaats Andenes worden een walvisexcursies georganiseerd, die circa 4 tot 5 uur duren, en waarbij u grote kans heeft om potvissen te waarnemen. In het walviscentrum vindt u veel informatie over de walvissen die leven in de wateren rondom de Vesterålen.

Vanaf Bleik, vertrekt de vogelexcursie naar het vogeleiland Bleiksøya met wel 40.000 papegaaiduikers. Er is ook een grote kans dat u tijdens de tocht een zeearend spot. Bij Bleik vindt u ook één van de mooiste stukken zandstrand van de Vesterålen en misschien wel van Noorwegen, met prachtig blauwgroen water en wit zand. Zeker ’s avonds bij het licht van de laagstaande zon is dit een prachtige plek.

Lofoten
Reis na een bezoek aan de Vesterålen door naar de eilandengroep de Lofoten. De kustwegen, vaak onverhard leiden u door prachtige streken, maar nemen vaak ook meer tijd in beslag dan u denkt. De meeste vissersplaatjes liggen langs de kust en de gekleurde huisjes steken vaak mooi af tegen de omgeving. Bezoek het plaatsje Reine, een pareltje aan de oostzijde van het eiland Moskenesøy. Je kunt hier een wandeling maken naar de top van Reinebringen, met een hoogte van 448 meter een van de hoogste bergen van de Lofoten. Op de top geniet je van een overweldigend uitzicht op de spitse bergtoppen van de Lofoten.

Daarnaast is Svolvær een bezoek waard. Het heeft meer dan 4000 inwoners en wordt ook wel de hoofdstad van de Lofoten genoemd. De plaats heeft een grote vissershaven en iedere dag meren de schepen van de Hurtigruten hier aan. In Svolvær zijn diverse kunstgaleries te bezoeken. Ten zuiden van Svolvær ligt het plaatsje Kabelvåg met een aantal mooie gebouwen uit de 19e eeuw. Bezoek in Kabelvåg de kathedraal van de Lofoten, de houten Vågan kerk.

https://www.askja.nl/bestemming/noorwegen/497/home